JENLE
03 - Inspirationen fra Aakjær

Inspirationen fra Jeppe Aakjær har været mangfoldige. Specielt musikken har fundet rigtig meget inspiration hos Aakjær.

Vores intention er også at hjælpe musikere med at fastholde Aakjær gennem nye kompositioner til Aakjærs oprindelige tekster eller gennem nye tekster, hvor inspirationen er kommet fra Aakjær.


Hør en lille stump af Savage Rose "Vredens Børn" - Aakjærs roman: Vredens Børn
Eller Akjærs digt: Kommer I snart I husmænd


Bente Kure & Leif Ernstsen - Der dukker af disen
Bente Kure & Leif Ernstsen - Stille hjerte, sol går ned.
Lars Lilholt band henter inspiration i Jeppe Aakjærs roman "Jens Langkniv".
Jens Langkniv (Jens Olesen) var en jysk "Robin Hood", der ifølge sagnet holdt til i Daugbjerg Kalkgruber i 1600-tallet og var særlig aktiv under Trediveårskrigen, da Albrecht von Wallensteins tropper hærgede Jylland 1627-1628. Han var bevæbnet med en kniv, som var bundet fast med en lang line, så han kunne kaste den og hurtigt trække den til sig igen.

Ifølge sagnet var Jens Langkniv fredløs fordi han havde dræbt en delefoged, der ønskede Jens' mor brændt som heks. Samme sagn fortæller, at han skulle være blevet taget til nåde efter at have bekæmpet Wallensteins tropper foran Viborgs porte. Men efter at være vendt tilbage til det fredløse liv skal han være blevet henrettet i Horsens.


Stig møller - Lars HUG - Jeg er havrenSankt Annæ Pigekor - Jeg er havren
En lidt dårlig optagelse!!
Lene Siel med Etta Cameron m.fl. - Sku gammelt venskab rent forgå.
Teksten er omskrevet lidt, men tanken er den samme, som da Aakjær lod sig inspirere af Burns. Fællesskabet er et mellemfolkeligt anliggende og ikke bare et folkeligt!!
Erling Jan Sørensens klaver-arrangement med egne forspil, mellemspil, efterspil.


Ivan Sand selv er en mand, der tydeligvis husker sin vinyl og for de af os, der har pakket de klodsede Kinks, Beatles, Neil Young, Bob Dylan og C.V. Jørgensen lp’er i papkasser, er det som at få en gammel skolekammerat på besøg og finde de forsvundne nøgler til pulterkammeret. Det er stemningsfuldt og fyldt af minder. Men først og fremmest er det fremragende spillet. Ivan Sand er både sjæleligt og stemmemæssigt beslægtet med de store klassikere…….”Se dig ud en sommerdag Jeppe Aakjær, 1866-1930 Carl Nielsen, 1865-1931 Erling Jan Sørensens klaver-arrangement med egne forspil og efterspil.Musikvideo, Blue Train: Spurven sidder stum bag kvist. Optaget af Povl Carstensen på Frilandsmuseet 9.oktober 2009 med børnene Zoe og Lara som figuranter. Blue Train udgøres af Nynne Lange, sang - Filt Kristensen, saxofon og basklarinet - Allan Jarmer, klaver - Povl E.Carstensen, kontrabas. Spurven sidder stum bag kvist hedder også Mors rok med tekst af Jeppe Aakjær, melodi af Th. Aagaard. Arrangementet er skrevet af Filt og stammer fra CD Under stjernernes stilhed, Olufsen Records 2006. Se endvidere bluetrain.dk og Myspace.com/blaatog
John Mogensen synger Aakjær.
Ikke alle er helt tilfreds med den sammenblanding:
normalt er jeg meget til John Mogensen, synes dog det er ærgeligt at han forsøger sig med denne jyske traditionssang, når han selv er københavner.. man kan godt hører at det er påtaget til sangen.. (kommentar fra YouTube)


Jens Boel er Aakjær-komponist. Han har foreløbig udgivet 3 Cd'er med egne kompositioner til Jeppe Aakjærs digte.
Digtet: "Kirken" bliver her spillet til livekoncert på Nanna og Jeppe Aakjærs kunstnerhjem.Sang : Kirsten Blegager
Tekst : Jeppe Aakjær
Musik : Jens Boel

På Sallings jord
Sang : Lene Lausen
Tekst : Jeppe Aakjær
Musik : Jens Boel

Grundlovssang til Fjandboerne