JENLE

Se foredrag på Foredrag
Dato:
20-02-2018

Uge nummerr:
8
Søg her!!


FORRIGE SIDE

FORSIDE


.
FOTOALBUM

LINK

SØG & SURF

KONTAKT


BESØG
11 - SKOVKONEN

”Den gamle skovkone” (Kirsten Borger) kommer ud af skoven når du kalder.
FORUDBESTILLING:

Hvis du gerne vil have Skovkonen til at lave rundvisning på Jenle, kan du kontakte hende.

Tilmelding på kbo@skiveet.dk mob. 51182487, senest 5 dage før turen.

PRIS:
Indtil 15 børn 300,- kr. og derefter 20,- kr. pr. barn
I sommerperioden optræder hun på Jenle på bestemte dage.
En guidet tur gennem Jeppe Aakjærs barndomsunivers.

En gammel kone fortæller gennem folkeminder, sagn, børnerim og remser om, hvordan den lille Jeppe Jensen (Aakjær) oplevede sin barndom i 1870ernes Danmark.
Alle børn skal spise og sove, have tøj på og finde deres plads i familien. Meget har ændret sig i de 150 år, der er gået siden Jeppe blev født på en gård i den lille landsby Aakjær ved Fly nær Skive.

Krigen i 1864 var stadig tæt på, fattigdommen var stor, og nøjsomhed var en betingelse for at kunne overleve. Men mange af funktionerne kan vi kende fra vores egen tid, omsorgen og kærligheden mellem børn og voksne, sjove fortællinger, rim og remser og skræmmehistorier.

Udgangspunktet for historierne er Jeppe Aakjærs barndomserindringer ” Fra min bette tid”.

Publikum kan sammen med den gamle kone opleve poesien i naturen, synge med på nogle af Aakjærs elskede sange eller gyse over de mange sagn om de overnaturlige væsener i en lille drengs verden.

Ikke mange kender Aakjærs indsamling af folkeminder til folkemindesamleren Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800 tallet, da Aakjær var en stor dreng. Men disse folkeminder er helt eventyrlige og fortæller en historie, der trækker tråde langt tilbage i historien. Nogle er grundfortællinger om den menneskelige tilværelse, og er fundamentet for religiøse fortællinger og livstolkninger over hele verden. De nåede også til Aakjær, hvor den bette Jeppe først fik dem fortalt af de gamle og udstødte, men senere nedskrev dem.

I meget af Aakjærs forfatterskab dukker stumper af disse fortællinger op. Mest markant ser man det i enkelte passager i ”Bodens Søn”.

På Jenle er vi i fuld gang med at fortælle disse eventyrlige historier gennem tableauer. Så kan man også selv tegne og nedskrive ens egne eventyrlige historier om de husnisser og trolde man selv kender og har derhjemme!
Der er også en trolderute på Jenle, så du på din smartphone altid kan høre ”Den gamle skovmors” fortælling, men tør du, er det bedst at høre det alt sammen fra ”skovmors” egen mund!

Det er historier fra dengang – før verden gik af lave.
08 - Handicappede på Jenle

09 - Fortællinger

10 - ARBEJDENDE VÆRKSTEDER

11 - SKOVKONEN

12 - NATUR OG KULTURLANDSKAB