JENLE

BLIV MEDLEM AF DANMARKS OG BLANDT EUROPAS STØRSTE LITTERATURSELSKABER - TRYK HER
VI ER GODT 2000 MEDLEMMER!!
VEDTÆGTER HENTES HER (Pdf).
SE BESTYRELSEN MM. HER!
Dato:
29-03-2017

Uge nummerr:
13
Søg her!!


FORRIGE SIDE

FORSIDE

JENLE

BESØG

BROCHURER

GL-ARRANGE.

NYHEDSMAIL

ÅRSTAL

FOREDRAG

SKOLETJENESTE

INFORMATION

FOTO-GOOGLE

DIVERSE

e-BUTIK

FOTOALBUM

LINK

SØG & SURF

KONTAKT


JENLE
01 - Historien om Nanna og Jeppe Aakjærs hjem.

I løbet af 1906 opførtes Jenle. Navnet er jysk og betyder alene eller ensom, og det nok bygningernes dengang isolerede beliggenhed på den bare mark, langt fra alfarvej, der inspirerede Jeppe Aakjær til det smukke og særprægede navn.

(På billedet til højre ses hovedbygningen med kvisten, hvor Jeppe Aakjær havde sit arbejdsværelse. Billedet nederst til venstre viser Nanna Aakjærs billedskæreværksted.)


Det var Jeppe Aakjærs forlovede Nanna (f. Krog), der indirekte kom til at sætte sit præg på Jenles hovedbygning. Hun var uddannet billedskærer og havde en veludviklet æstetisk sans. Den tegning, som Jeppe Aakjær oprindelig havde ladet udarbejde fandt ikke nåde for hendes kritiske og kyndige blik. Hun fik derfor sat igennem, at det blev overdraget til hendes gode bekendt, arkitekten Povl Baumann at tegne hovedbygningen. Det er hans fortjeneste, at den fremtræder som en smuk og harmonisk bygning, der er fint indpasset i det omgivende landskab.

Se også Svend Sørensens artikel om Salling og Nordfjends

Undertekster:
I 1907 flytter de ind på gården
I 1902 havde Nanna Krog og Jeppe Aakjær mødt hinanden, og de flyttede ind i den nyopførte gård, Jenle, straks efter brylluppet i 1907.
( læs mere..)

Nanna Aakjær var en trofast støtte og kunstner
Gamle møbler blev istandsat, dekoreret med billedskæreri, og til sidst malet i varme farver. Alle større træflader bærer spor af hendes kunnen. Trapperum, vindueskarme og sprosser, bogreoler, bjælker osv. Fra de mindste prydgenstande til hele gavlbeklædninger på Jenles udlænger spænder hendes virkefelt.
( læs mere..)

Nanna Aakjærs virke
Enkelte sager påkaldte Nanna Aakjærs interesse for samfundsanliggender. I årene forud for grundlovsændringen i 1915 var hun meget aktiv i "Kvindevalgretsforeningen".
( læs mere..)

De blev først ejer af gården i 1919
I april 1907 flyttede Nanna og Jeppe Aakjær ind på gården, men de blev først i 1919 ejere af den
( læs mere..)

Staten overtager Jenle
Nanna Aakjær beboede fortsat gården til sin død i 1962. I 1961 solgte hun gården til datteren Solvejg Aakjær Bjerre, der i efteråret 1981 solgte den til staten. Driften af stuehuset på Jenle varetages efter aftale med staten nu af Skive Kommune, hvor Jenle er beliggende.
( læs mere..)

01 - Historien om Nanna og Jeppe Aakjærs hjem.

02 - Svend Sørensen om Salling og Nordfjends

03 - Inspirationen fra Aakjær

04 - Om Aakjær på Wikipedia

05 - Studielejlighed på Jenle

06 - Teltplads på JenleDMI - vejrudsigten over Jenle
Webstedet ejes af Aakjærselskabet - Jenle, Jenlevej 6, 7870 Roslev, - CVR. 11030491
Bestil rundvisning, smørrebrød ol. for selskaber samt skoler - helst på hjemmesiden her Eller på 24 26 00 25 eller telefonsvarer