JENLE

Se foredrag på Foredrag
Dato:
20-02-2018

Uge nummerr:
8
Søg her!!


FORRIGE SIDE

FORSIDE


.
FOTOALBUM

LINK

SØG & SURF

KONTAKT

JENLE

01 - Historien om Nanna og Jeppe Aakjærs hjem.
I løbet af 1906 opførtes Jenle. Navnet er jysk og betyder alene eller ensom, og det nok bygningernes dengang isolerede beliggenhed på den bare mark, langt fra alfarvej, der inspirerede Jeppe Aakjær til det smukke og særprægede navn.

(På billedet til højre ses hovedbygningen med kvisten, hvor Jeppe Aakjær havde sit arbejdsværelse. Billedet nederst til venstre viser Nanna Aakjærs billedskæreværksted.)
( læs mere..)

02 - Svend Sørensen om Salling og Nordfjends
FORORD

Denne kulturhistoriske beskrivelse af Salling og Nordfjends er udarbejdet til POLITIKENS BOG OM NORDJYLLAND, der udkom 2004. Kapitlet endte med at blive taget ud, fordi der skulle ske en beskæring af bogen. Jeg er derfor yderst taknemmelig for, at Jenle har tilbudt at lægge manuskriptet ud på sin hjemmeside – så har arbejdet ikke været helt forgæves.

I forbindelse med udarbejdelsen skylder jeg en tak til Knud Erik Jacobsen, Sundsøre Lokalhistoriske Arkiv, og Niels Mortensen, Skive Byhistoriske Arkiv.

Mit kendskab til området går tilbage til min seminarietid i Skive, hvor jeg tog lærereksamen i 1973. Tre år senere blev jeg ansat som museumspædagog på Thisted Museum, først på deltid og senere på fuld tid. I årenes løb er det blevet til en række historiske bøger og flere egnsspil. Bl.a. kan nævnes første bind af Thisted Købstads Historie samt bøger om Christen Kold og J. P. Jacobsen, skrevet sammen med Niels Nielsen. Har desuden været redaktør af guiden ”Oplev Viborg Amt”, som Museumsrådet i Viborg Amt udgav i 1997.

- - -

Aakjærselskabet er utrolig glad for, at Svend Sørensen ville overlade teksten til Jenles websted. Vi har aftalt med Svend Sørensen, at vi ikke helt kan holde bogens layout, men må opbygge den, så vi bedre kan udnytte linkmulighederne.
Samtidig har vi også aftalt, at der løbende kommer billedemateriale på de enkelte sider, der kan gøre oplysningerne endnu bedre.

Webstedets layout: Henning Linderoth

( læs mere..)

03 - Inspirationen fra Aakjær
Inspirationen fra Jeppe Aakjær har været mangfoldige. Specielt musikken har fundet rigtig meget inspiration hos Aakjær.

Vores intention er også at hjælpe musikere med at fastholde Aakjær gennem nye kompositioner til Aakjærs oprindelige tekster eller gennem nye tekster, hvor inspirationen er kommet fra Aakjær.
Hør en lille stump af Savage Rose "Vredens Børn". Vredens Børn
( læs mere..)

04 - Om Aakjær på Wikipedia
Jeppe Aakjær bliver ofte betragtet som hjemstavnsdigter og svært oversættelig til andre sprog.
Denne antagelse holder ikke. Aakjær digtede ind i en fælles kultur - en topos - som findes hos landbefolkningen overalt i Europa. Når Jeppe Aakjær kunne føle så tæt en slægtsfølelse med den skotske digter Robert Burns, så skyldes det et fælles vidensgrundlag, der var generel for landbefolkningen.
( læs mere..)

05 - Studielejlighed på Jenle
I Jenles store hovedbygning er der to lejligheder. "Mindestuerne", hvor Nanna og Jeppe Aakjær levede og arbejdede og "Forvalterboligen", hvor ansatte på Jenle boede.
( læs mere..)

06 - Teltplads på Jenle
På Jenle har vi en lille teltplads for cykelister og vandrer. Man må overnatte på pladsen en enkelt nat. Personalet i Jenles Butik eller Jenles pedel kan anvise pladsen.


PÅ PLADSEN ER DER IKKE ADGANG FOR GÆSTER MED MOTORISEREDE KØRETØJER, SÅSOM BILER, MOTORCYKLER, CAMPINGBUSSER, CAMPINGVOGNE, SCOOTERE, KNALLERTER!!
( læs mere..)